Anasayfa / BAŞKANIN MESAJI
banner

BAŞKANIN MESAJI

  • 14 Aralık 2021 Salı
  • Görüntülenme: 1296

Konu    : 12 Yıldır Açılmayan Sigorta Eksperlik Sınavı Hk.

Bilindiği üzere son eksperlik sınavı 2009 yılında açıldı ve üzerinden 12 yıl gibi uzun bir süre geçti. 12 yıl öncesi ile günümüzü kıyaslamaya kalkarsak bu trajikomik bir yere gidecektir ancak göz ardı edilmeyecek bir durum var ki teknolojik gelişmeler ve insan fizyolojisi.

Teknolojik tarafından bakıldığında Z kuşağı gençleri son eksperlik sınavında henüz 9-10’ lu yaşlardaydı ancak şuan trafikteler, araç kullanıyorlar ve teknolojiyle doğup teknolojiyle büyüyorlar. Sigorta şirketleri artık yapay zekayla hasar tespiti yapan teknolojiyi denerken, bizler ne yazık ki halen pilli dijital fotoğraf makineleriyle doğru açıdan aracın hasar fotoğrafını çekebildik mi noktasındayız.

Biz eksper ofis çalışanları içinse durum her geçen gün daha da zorlaşıyor. Oto Analiz, Ketsoft, Epis, Vizyoneks, Digilera, Osem, ICC ve bunun gibi daha birçok hasar yazılım firması. Sigorta şirketlerine de bizlere de yazık değil mi? Neden onlarca hasar yazılım ekranını öğrenmek, bu ekranlar arasında geçiş yapmak zorunda kalıyoruz. Kurum tarafından geliştirilecek olan ve Emniyet Genel Müdürlüğüne entegre tek tip bir rapor yazım sistemiyle her dosyada kontrolüne ihtiyaç duyduğumuz, araç sorgusu, tescil sorgusu, ehliyet ceza ve iptal sorgusu, haciz rehin bilgileri teknolojiyle çok rahat arka planda sorgulanarak rapor yazım sistemine entegre edilebilir. Bu durum bizlerin işini kolaylaştırmakla kalmayacak, sigorta şirketlerinin hasar yazılım firmalarına ödediği milyonlarca lira ücretten tasarruf etmesini sağlayacak ve milyonlarca sigortalının kişisel verisi bu yazılım firmalarının veri tabanı yerine sadece Sigorta Bilgi Merkezinin veri tabanında kalacaktır.

Fizyolojik açıdan bakıldığında 40 yaşında eksper olan biri şuan 52 yaşında, iyi ihtimalle 2022 yılında sınav tarihi belirlense, sınavın sonucuydu, eğitimiydi, eksperlik stajıydı ve sigorta şirketinden iş alıp sahaya çıkması 3 yıl sürecek derken yaşı gelecek 55’e. Sektörün sahaya süreceği dinamik, teknolojiyle uyum içinde, heyecanlı ve günümüz vizyonuna ayak uydurabilecek yeni eksperlere ihtiyacı var. Eski eksperler sahadan çekilsin demiyoruz tabi ki, şuan Sigorta Tahkim Havuzundan atanan bilirkişilik dosyaları, SBM üzerinden sıra usulüyle atanan değer kaybı dosyaları ve uzaktan ekspertiz imkanları hayata geçmişken fiziki emek harcamadan da tecrübesini yerinde kullanarak mesleğini icra edip kazanımlarını sağlama devam edeceklerdir.

Ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı yaklaşık 25.000.000 (yirmi beş milyon) adettir. Bu araçlar her yıl milyon adedi bulan trafik kazası yaşamakta iken hasar tespiti için Kara branşında aktif durumda 1000 tane bile eksper olmamasının yetersizliği aşikardır. Aynı durum yangın branşı eksperleri için de geçerlidir. Yakın zamanda meydana gelen Elazığ ve İzmir depremlerinde DASK tarafından yangın branşı eksperinin az olması sebebiyle her bir ekspere bin anda yüzlerce hatta binlerce hasar tespit görevlendirmesi yapılmak zorunda kaldığı tüm sektörce bilinmektedir. Yani işin adalet boyutu bir yana, teknik ve matematiksel olarak da sektörün sahaya süreceği dinamik, teknolojiyle uyum içinde, heyecanlı ve günümüz vizyonuna ayak uydurabilecek yeni eksperlere ihtiyacı var.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kuruluşundan sonra gelişen olumlu yenilikler tüm sektörde takdir edilmektedir. On binlerce eksper asistanının 12 yıldır açılmayan sınav beklentisi ve sektördeki eksper sayısının yetersizliğinin SDDK tarafından gözlemlendiği ve üzerinden çalışıldığı yönündeki duyumlar da bizi heyecanlandırmakta ve umutlandırmaktadır. Her gün defalarca kez sigortalılara, acentelere, servislere, sigorta şirketlerine ve sigorta destek hizmet sağlayıcılarına temas eden biz sigorta eksper asistanlarının (raportörler) sektörün gelişmesinde rol almaktan kıvanç duyacağımızın bilinmesini isteriz.

Saygılarımla

Sigorta Eksper Asistanları Derneği (SEADER)

Yönetim Kurulu Başkanı

Murat ÖRS